De Theaterbus is een onafhankelijk kindertheater, opgericht door Mieke Corbeau. Mieke was theatermaker, producent en uitvoerend kunstenaar. Zij was tevens 33 jaar vakdocent kunstzinnige vorming op diverse basisscholen. Op 17 december 2014 is “De Theaterbus” overgenomen door Lindevreugd Producties. Lindevreugd staat voor theatervreugde en spelplezier. Els van der Linden is theatermaker, docent en dramaspecialist. Haar partner Martijn van Veen is theatertechnicus. ‘Samen gaan zij verder waar Mieke is gestopt’. Wij gaan de activiteiten verder voortzetten en uitbouwen op geheel eigen wijze.

De Theaterbus heeft een pedagogische doelstelling en gebuikt theaterspel om een bijdrage te leveren aan de sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling van kinderen. Daarbij probeert zij zo veel mogelijk kinderen te laten genieten van theaterspel, zowel door te kijken als door zelf mee te spelen. De kinderen krijgen een rol, kleding en schmink en worden direct ingezet in de voorstelling. Daarbij improviseren zij op een verhaal, ze laten zich uitdagen en geven antwoord op vragen. Ze overleggen bij problemen en spelen vertelpantomime. Samenwerken is dus een belangrijk deel van de pret. Zij worden meegesleept in het verhaal. Soms zijn ze blij, verwonderd, bang, boos, verdrietig en opgetogen. Daarbij gaan ze springen, dansen, zoeken, rennen, vallen, slapen en sluipen. De muziek, vol van geheimzinnige geluiden, verhoogt de spanning.

Het is niet nodig om vooraf te repeteren. Daardoor hoeft ook geen enkel kind zich zorgen te maken. Er kunnen geen fouten worden gemaakt en de kinderen hebben geen tijd om nerveus te worden. De kinderen in de zaal komen ogen te kort. Doordat de spelertjes van hun eigen leeftijd zijn kunnen zij zich goed inleven in hun avontuur. Het publiek ondersteunt de spelers door interactie. Het stampt en danst mee, waarschuwt de spelers bij gevaar en juicht bij een overwinning.

Aan de projecten van De Theaterbus waar 70 tot 220 leerlingen aan deelnemen gaan wel workshops vooraf. Niet dat er teksten worden geleerd, het blijft improvisatietheater. Maar de scènes worden wel 1 of 2 x doorgespeeld zodat de leerlingen en leerkrachten weten wat de bedoeling is.

De Theaterbus speelt deze voorstellingen in de vorm van een theatershow op scholen, buurthuizen, verenigingen, buurthuizen, recreatieparken, bedrijven en kleine theaters. De kinderen die mee willen spelen komen naar voren, krijgen een rol worden geschminkt en gaan direct aan het werk. Vanaf 15 tot 30 kinderen uit de groepen 1 t/m 8 spelen zo samen met hen een prachtige voorstelling op muziek. Natuurlijk is het ook mogelijk per bouw. Zij kunnen spelen in ieder gebouw, speellokaal, buurthuis of gymzaal. Liefst een donkere ruimte. Deze wordt omgetoverd tot theater, d.m.v. decor, coulissen, geluidsinstallatie, lichtinstallatie, kleding en schmink.

Met hun voorstellingen wil de Theaterbus deze vorm van theatermaken onder de basisscholen meer bekendheid geven. Voor zover ons bekend is er geen enkele andere theatergroep die op deze manier voorstellingen speelt. Zij kunnen ook workshops en projecten verzorgen. Een combinatie van dramatische- en dansante vorming voor leerlingen en leerkrachten. Een erg leuke actieve start of afsluiting van een studiedag.

Els van der Linden

Els van der Linden

Vakspecialist drama
Martijn van Veen

Martijn van Veen

Licht en geluid technicus
Mieke Corbeau

Mieke Corbeau

Oprichter de Theaterbus
sinds 2015 is Mieke niet meer betrokken