Theaterspektakel waarbij de hele school meespeelt.
Ook kan het zijn dat een deel van de school meespeelt en de andere groepen een workshop krijgen.

Er zijn 2 grote projecten:

 • Straat (verkeersveiligheid)
 • Groepstheater voor de ouders (meerdere korte shows)
 • Theaterspektakel Straat
  verkeersveiligheid

  Bij dit project voor de hele school is de rolverdeling klassikaal.
  Daardoor is het mogelijk om met de eigen leerkracht vooraf al te oefenen, wat vooral voor de onderbouw erg leuk is.
  Het is niet verplicht, echter wel om de boekjes voor te lezen, de eigen scène te beluisteren en de rollen te verdelen. Het materiaal wordt ruim van te voren opgestuurd.

  Bij Straat kan dus de eigen leraar/es met behulp van het boekje en een uitgebreide instructie cd een korte scène improviseren met de leerlingen in hun eigen lokaal.

  Het thema is verkeersveiligheid.
  Na de openingsrap zijn de kinderen op straat aan het spelen. Oma Janssen wordt aangereden. De kinderen zijn zo boos dat ze de straat gaan afsluiten. Agenten maken de weg weer vrij, waarop de kinderen besluiten om het stadhuis te gaan bezetten. Met slaapzakken vertrekken ze naar de burgemeester. Na een zware nacht krijgen ze toestemming om zelf een plan te gaan maken voor een veilige speelplaats. Op het internet zoeken ze in verschillende delen van de wereld hoe daar wordt gespeeld. Het begint in Afrika in een oerwoud. Daarna kijken ze in America bij cowboys en indianen, in China en in Turkije. Maar als de speeltuin af is dan willen de burgemeester en de andere buurtbewoners ook wel even in de speeltuin spelen….

  Wanneer de Theaterbus op school komt oefent elke groep nog een keertje onder begeleiding van de theaterdocent in het decor. Daarna wordt er verkleed en geschminkt en kan de show beginnen.
  Duur Voorbereiding 1,5 uur
  Duur Show 1,5 uur

  Iedere 2e en 3e voorstelling op dezelfde plaats 40% korting.

  Groepstheater per groep voor de ouders

  Elke groep speelt een korte show voor de ouders of voor de andere leerlingen.
  Ieder programma wordt speciaal op maat gemaakt naar de wensen van de school.

  In Theater 2 Hondjes in Hellevoetsluis speelde de Theaterbus met alle 4 de kleutergroepen 2 prachtige avondvoorstellingen. Per show speelden 45 kleuters mee en 2 of 3 juffen. Er was gekozen voor Help, de boot is gekaapt, de piratenvoorstelling. Aan de voorstelling ging per groep 1 korte workshop in het speellokaal vooraf. Hierbij werd d.m.v. vertelpantomime het verhaal gespeeld.

  Tijdens de voorstelling werden de Juffen vastgebonden en door de piraten op het podium gesleept. De kinderen vonden het prachtig en riepen om het hardst waar het goud was. Maar er zaten alleen knuffeltjes in de zakken. Drie vissertjes wisten de juffen weer te bevrijden. Aan het eind was het applaus van de ouders, grootouders, broertjes en zusjes in de zaal oorverdovend. Het was de entree van € 3 meer dan waard. Een ervaring die zij niet snel zullen vergeten.

  Op ‘t Kofschip in Papendrecht speelde de Theaterbus zonder voorbereiding met alle 14 groepen een voorstelling voor de ouders. Alleen de boekjes van de verschillende verhalen waren vooraf voorgelezen in de klas. Naar aanleiding daarvan werden de rollen verdeeld. Twintig minuten van te voren kwamen de kinderen naar de theaterruimte in de school. Zij werden verkleed en geschminkt en kort gebriefd. De ouders kwamen binnen en de show kon meteen beginnen.

  De leerlingen hadden de zenuwen snel onder controle en speelden de sterren van de hemel. Tot groot plezier van de ouders, oma’s en opa’s, die er ook van hebben genoten. De stemming op school was bijzonder plezierig zodat het ook voor ons een hele prettige ervaring was.

  Prijs op aanvraag, afhankelijk van het aantal voorstellingen.

  Els van der Linden

  Els van der Linden

  Vakspecialist drama
  Mieke Corbeau

  Mieke Corbeau

  Oprichter de Theaterbus
  sinds 2015 is Mieke niet meer betrokken
  Martijn van Veen

  Martijn van Veen

  Licht en geluid technicus